daylight saving time

Spring Forward – Fall Back: Kesäaika

Kesäajan puolivuosittainen tapahtuma, jossa me kaikki tunnemme joko menettävän tai saavamme tunnin unta, riippuen kellon suunnasta. Jotkut meistä pelkäävät sitä, jotkut meistä rakastavat sitä, ja jotkut meistä eivät oikein muista, pitäisikö meidän hypätä eteenpäin vai pudota takaisin. Mutta riippumatta siitä, miltä kesäajasta tuntuu, yksi usein heräävä kysymys on, säästääkö se todella energiaa vai ei.

Perääntytään ensin hieman ja puhutaan siitä, mitä kesäaika on. Pohjoisella pallonpuoliskolla kesäaika (DST) alkaa maaliskuun toisena sunnuntaina ja päättyy marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina. DST:n aikana kelloja siirretään tunnilla eteenpäin, jotta päivänvaloa on enemmän illalla ja vähemmän aamulla. DST:n ideana on, että päiväsaikoja siirtämällä voimme säästää energiaa ja vähentää keinovalon tarvetta.

Mutta toimiiko se todella? No, vastaus on monimutkainen. Jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että kesäaika todellakin säästää energiaa, erityisesti mitä tulee sähkön käyttöön valaistukseen. Yhdysvaltain energiaministeriön vuonna 2008 tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että DST vähensi sähkön käyttöä noin 0,5 % päivässä, mikä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta voi tuoda merkittäviä säästöjä ajan myötä. Toisessa Kalifornian energiakomission vuonna 2010 tekemässä tutkimuksessa arvioitiin, että DST säästi osavaltiolle noin 2000 gigawattituntia sähköä vuodessa, mikä vastaa noin 200 000 kotitalouden vuodessa käyttämää sähköä.

Toisaalta on myös tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että kesäaika ei välttämättä säästä energiaa tai että energiansäästöt ovat parhaimmillaan minimaalisia. Kansallisen taloustutkimuksen viraston vuonna 2007 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että vaikka DST vähensi sähkön käyttöä valaistukseen, se lisäsi myös energian käyttöä lämmitykseen ja jäähdytykseen. Tutkimuksessa todettiin, että kesäajan nettovaikutus energiankulutukseen oli oleellisesti nolla. Toisessa Kalifornian yliopiston Santa Barbarassa vuonna 2016 tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että kesäaika saattaa itse asiassa lisätä energiankäyttöä joillakin alueilla, koska ilmastoinnin käyttö lisääntyy pidentyneen päivänvalon aikana.

Joten mikä on tuomio? Säästääkö kesäaika energiaa vai ei? Vastaus riippuu... Kesäajan vaikutukset energiankulutukseen voivat vaihdella useiden tekijöiden, kuten maantieteellisen, ilmaston ja yksilön käyttäytymisen, mukaan. Joillakin alueilla kesäaika voi todellakin johtaa merkittäviin energiansäästöihin, kun taas toisilla vaikutukset voivat olla mitättömiä tai jopa negatiivisia.

Mutta riippumatta siitä säästääkö DST energiaa vai ei, ei voida kiistää, että siitä on tullut monien ihmisten rakas perinne. Olitpa aamuihminen, joka rakastaa nousta auringossa, tai yökyöpeli, joka vaalii pitkiä kesäiltoja, puolivuosittain tapahtuvassa kellon säätämisessä on jotakin, joka vangitsee kollektiivisen mielikuvituksemme. Hyvää kesäaikaa siis!